Ruuti (Jadored´s Beauty Bean)

Ruuti

Ruutin tiedot:

  • Virallinen nimi: Jadored's Beauty Bean
  • Syntymäaika: 7.11.2008
  • Rekisterinumero: FIN60693/08
  • Kasvattaja: Niina Heitto
  • PRA status: A terve (vanhempien perusteella)
    CEA status: A terve/B kantaja (jälkeläisten perusteella)
  • Lonkat A/A ja kyynärät 0/0
  • silmät terveet kuvattu 18.5.2016
  • Ruuti jalostustietojärjestelmässä

Luonne ja työskentely:

Ruuti on leikkisä, kiltti ja kaikkia ihmisiä rakastava tolleri. Se toivottaa pihalla kaikki tervetulleiksi: hypäten aitaa vasten ja nuuhkii kasvoja häntä heiluen. Luonteeltaan on melko pehmeä, taisteluhalu on pieni, puolustushalus sillä on kohtuullinen, hillitty. Temperamentti on kohtuullisen vilkas (mikä nyt on kaikilla tollereilla) vaikka tolleriksi Ruuti on aika rauhallinen. Luonnetestauksessa luoksepäästävä, hieman pidättyväinen. Testin tulos ei mielestäni oikein kuvaa sitä normaalissa oloissa. Ja on sen oloinen kun on menossa tekemään töitä, keskittyy vaan siihen.  Ei ole kovin pidättyväinen ainakaan tutujen kanssa haluaa moikata niitä aika kauan ja pusutella =)  Koen että sillä on hyvä hermorakenne sen voi viedä uusiin paikkoihin, se osaa rentoutua ja palautuu hyvin normaaleista rankoistakin kokemuksista, ei ole ääniarka. Kotona se on aika huomaamaton, se haluaa olla kuitenkin kaikessa mukana ja sohvalle se tulee heti viereen. Se on aika paljon minun perään, niin kuin on sen pentu (sijoitusnarttuni Viuhu omistajansa perään). Kaikki tollerit ovat yleisesti melko pehmeitä ja siksi niitä on suht. helppo kouluttaa.

Ruutilla on 3 pentuetta. (Tiedot uroksista alla.) Ruutin ensimäisestä pentueesta Viuhu (Grosbeaks Willow Grouse) on ollut yksi pentue. (nimen linkistä pentueen tietoihin)

Työskennellessä Ruuti keskittyy täysin välittämättä muista koirista, on työintoinen ja palautuu stressaavasta tilanteesta nopeasti. Se on työskennellessä täysin hiljaa. Sen kierrokset nousevat työnteon ajaksi. Sitten, kun mitään ei tapahdu kierrokset laskevat nopeasti ja se ottaa rennosti. Sillä on suht hyvät otteet linnuista. Ruuti palautukset saisivat olla yhtä nopeita kuin vauhti, kun se irtoaa ohjaajasta. Tulevan syksyn aikana Ruutin nometreeneissä olisi tarkoitus keskityttyä monipuoliseen treenaamiseen: matkojen pidentämiseen, otetaan lisää erilaisia häiriöitä ja vahvisetaa ohjattavuutta. Nyt kesänä ollaankin tehty avo luokan vesityötä nomessa sekä vepessä.

Ruuti on "ohjaajaherkkä" eli jos itse en ole rauhallinen (jännitän) niin silloin Ruutikaan ei tee välttämättä rennosti hommia. Ruutilla on normaalia reviirikäytöstä (haukkuu jos joku tulee pihaan.)  Se ei pelkää ilotulitusta, ampumista tai kovia ääniä. Luonnetestissä pysähtyi kuullessaa laukauksen, koska se on WT:ssä opetettu siihen. Passissa on hiljaa ja rentoutuu makuulle jos ei mitään tapahdu.

Tuttuja nartuja kohtaan on kilpailuhenkisyyttä tietyllä viretasolla, eikä se välttämättä halua niitä silloin minun lähelle-> kohtalainen puolustusvietti. Vieraiden narttujen kanssa voi istua tunteita kuumentavissa vesitreeneissä toisen nartun vieressä rauhallisena odottaen omaa vuoroaan. Oltiin kyläilemässä aika kiihkeän Ruutille tuntemattoman uroksen luona. Ruutilla oli urokseen ennemminkin rauhoittava vaikutus. Vieraat pojat pyytää ulkona takaa-ajoleikkiin, jos ei ole kyse kovin tunkeilevasta tapauksesta -> sitä komennetaan. =)

Ruuti on kaikin puolin ihku pakkaus!  =o) 

Pentueet ja mitä Ruutin kanssa on touhuttu

Ruutilla on 3 pentuetta. Ensimmäinen pentue ruotsalaisen Agrosofens Fjälltopp Assarin (5), 2. pentua suomalaisen Waterfox Ernesto Urhon (7) ja 3. pentueessa on myös ruotsalainen uros SE UCH Kanadickens John Dory of Mafli Mirakelin kanssa (7).

Ruutin kanssa ollaan käyty: pentu/pentudamikurssilla, useita nome-koulutuksia sekä ulkolaisten WT-koulututtajien kursseilla. 

Viikottain treenataan nomea. Se on pääharrastus. Ruutilla on nomesta alo3 tulos. Wt:ssä kilpaillaan voittajaluokassa. Ruuti sai lokakuussa 2013 AVO1 tuloksen Kärkölän WT-kokeessa.
Ruutin kanssa käydään välilä myös agilityssä ja tokokentällä sekä, joskus kun ei ole lunta sille vedä verijälkeä. Vepessä ollaan suoritetettu sove hyväksytysti. Ensi talvena olisi tarkoitus vahvistaa vientiä ja startata kesällä alo luokassa.
Näyttelyt: 2 x Rop-pentu, 2 xERI käyttöluokassa, SA ja serti. 2016 startattu agilitykisoissa.


Noutajien taipumuskokeen koes elostus: 1. Sosiaalinen käyttäytyminen: ystävällinen noutaja 2.Uimahalu: Menee vähän empien veteen, mutta ui mielellään 3.Hakuinto: Innokasta hakutyötä 4. Noutuhalu: spontaanit ylösotot 5. Nouto-ote: pehmeät otteet 6. Palauttaminen: ohjaajalle nopeasti 7.Reagointi laukaukseen: erittäin tarkkaavainen 8. Itseluottamus ja aloitekyky: selvittää jäljen itsenäisesti ja löytää kanin 9. Yhteistyö: Yhteistyössä 10. Yleisvaikutelma: Pirteä nuori narttu, joka helposti selviää kokeen tehtävistä ja osoittaa hyviä taipumuksia.Sukupuu:

JADORED'S BEAUTY BEAN ISÄ
INDIANA JONES VOM LECH-TOLLER NEST "Indi"
ISÄN ISÄ
WEBLEY'S GIBLI
"Gibli"
NORDWART ÄDLING

RÖDRÄVENS WEBLEY
    ISÄN EMÄ
GRIT VOM LECH-TOLLER NEST
"Gremmy"
S MVA RÖDRÄVENS BJÖRNBÄR

D JCH ALISON VOM LECH-TOLLER NEST
  EMÄ
FIN MVA FIN AVA JADORED'S TINY KABOOM "Itu"
EMÄN ISÄ
FIN JVA NITRIC DYNAMITE DUCK
"Väpä"
N MVA WESTERLEA'S CANADIAN ROCKIES

SIPHRA'S INDIAN ROSE
    EMÄN EMÄ
FIN MVA FIN JVA DAMIIKAN HUMAREDA
"Rilla"
HARBOURLIGHTS SECRET STAR

DAMIIKAN EQUILIBRIST


Kuva: Heidi Vuoria

Sisarukset:

Pojat
Jadored's Harley Bean 'Konsta'J.
Mr Bean 'Papu'
J. Heart Bean 'Into' (siirtynyt paremmille metsästysmaille)
J. ICE Bean 'Iippo'
J. Chili Bean 'Roisto'
 
Tytöt
J. Sweet Bean 'Mussukka'
J. Party Bean 'Diiva'
J. Stinky Bean 'Nuu-Nuu'
J. Drama Bean 'Aida'